02 Ağustos 2019, 15:11 - Anasayfa | Yazarlar Haberi yazdır
Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi ve Tokat Sivil Kalkınma Platformu işbirliği ile hazırlanan, “Tokat’ta Üret, Tokat’ta Tüket, Tokat’ı Sev” kampanyası başlatıldı.
Kampanya güzel mi? Sloganın ilk ayağı Tokat’ta Üret. Evet güzel.
Tokat’ta üreteceğiz, nasıl üreteceğiz? Tarım ürünlerinden başlayalım. Yatırım yaptınız, devlette destek verdi, Allah’ın izni ile de bereketli bir yıl geçti, bol ürün elde ettiniz.
Eğer fiyatlar düşerse, ürününüz tarlada kaldı demektir. Çünkü ürünü tarladan topladığınızda verdiğiniz işçilik ücreti ve diğer maliyetler elde edeceğiniz gelirden daha yüksek oluyor.
Bazı ürünleri depolayıp, piyasaya azar azar arz etmeyi düşündüğünüzde, adınız stokçu, fırsatçı oluyor. Hatta hainlikle suçlanıyor, deponuza baskınlar düzenleniyor.
Demek ki tek başına üretim yetmiyor. İyi bir pazarlama stratejisi yapmanız gerekiyor. Hain konumuna düşmemek için de bunu devletin ve mesleki kuruluşların yapması gerekiyor. Seçim döneminde açılan tanzim satışlar ve tarım kredi kooperatifleri örneğinde olduğu gibi. Zaten depolama maliyetleri üreticinin kaldırabileceği bir durum değildir.
Sloganın ikinci ayağı Tokat’ta Tüket. Burada biraz kafiye olsun diye düşünülmüş. Zaten vatandaş ürettiğini bir şekilde tüketiyor. Çok olduğu zaman geleneksel metotlarla stokluyor. Stokluyor deyince aman yanlış anlaşılmasın. Kurutuyor, salamura yapıyor, derin dondurucuya koyuyor.
Tokat’ta domates varken, kimde başka illerden domates almıyor. Tokat yaprağı varken, kimde Manisa’dan yaprak getirmiyor. Niksar Cevizi varken, kimse Kaman’dan ceviz sipariş etmiyor.
Fakat Çin’den gelen mallara kimse engel olamıyor. Hangimiz cep telefonu, bilgisayarı, televizyonu, hediyelik eşyası Çin menşeili değil?
Demek ki, Tokat’ta Tüket demenin fazlaca bir anlamı yok.
Nerede, ne tüketirsek tüket menşei Tokat olsun, denilebilirdi.
Kampanya’nın üçüncü ayağı Tokat’ı Sev. Kampanyanın can alıcı noktası burada. Tokat’ı seviyoruz, hem de çok seviyoruz. Fakat lafta kalıyor. Tokat’ta kalmıyoruz, sürekli göç veriyoruz.
Tokat’ı seviyorsak, dünyanın neresinde olursak olalım Tokat için bir çivi çakmamız gerekiyor.
Eğer işadamı isek yatırım yapmalı, yatırımlara ortak olmalıyız.
Bürokrat isek Tokat için ne yapabilirizin planlaması içerisinde olmalıyız.
Eğer bir yere hediyelik eşya göndermemiz gerekiyor, yerel, otantik hediyelik eşyaları ve ürünleri tercih etmemiz gerekiyor.
Yani Tokat’ı sevmenin bir maliyeti olmalı.
Ben Tokat’ı seviyorum diyerek sevgi olmaz.
Sevgi bedel ister, fedakârlık ister.
Her şeye rağmen bu kampanyada yer alan Valimiz Ozan Balcı’ya, Belediye Başkanımız Eyüp Eroğlu’na, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Dr. Ali Çelik’e Tokat Sivil Kalkınma Platformu üyeleri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanımız Fehmi Çankaya’ya ve Tokat Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanımız Ahmet Hamdi Aydoğan’a teşekkür ediyorum.
Niyet hayır, akıbet hayır olsun.


Yazara ait diğer köşe yazıları
YAZARLAR
E-BÜLTEN ABONELİK
EN ÇOK TIKLANANLAR
-
Tokat'ta Mevlid Kandili'ne saygı: Eğlence mekanları kapandı
Tokat'taki birçok eğlence mekanı Mevlid Kandili'ne saygısını göster...
-
3 bin konutun yıkılacağı projenin 'Kamuoyu Araştırması' yayınlandı
Tokat Belediyesi 8 Mahalle'de yapılacak 3.000 konutu ilgilendiren Kents...
-
Ak Zambak, Eylül sayısı yayınlandı
Tokat Belediye bülteni "Ak Zambak" eylül sayısı yayınlandı
-
1961 yapımı film bugünleri mi tahmin etti?
1961'de yayınlanan ve Dünya'nın ekstrem sıcaklıklara ulaşmasını anl...
-
Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın uyarısının ardından Tokat'ta 5 deprem
Türkiye'nin önde gelen jeofizik uzmanlarından Prof. Dr. Ahmet Ercan'...