CHP'li Durmaz "Tokat'ta deprem riski artıyor, Acil önlem şart!"
YSK, 31 Mart 2024 Mahalli İdari Seçimleri’nin iptaline yönelik yapılan itirazı reddetti

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından 4 ayrı noktada kurulan deprem öncesi ve sonrası izleme istasyonlarında ölçümler yapılmaya başlandı. Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Artova Taşpınar’da kurulan istasyonda açıklamalarda bulundu.
Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz yapmış olduğu açıklama da Üniversite Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları tarafından bölgedeki olası yer değişimleri ve hareketleri belirlemek amacıyla hızlıca aksiyon alıp bölgedeki çalışmalara başlandığını söyledi. Rektör Yılmaz açıklamasında, “Depremler, tektonik plakaların hareket etmeleri sonucunda oluşmaktadır. Ülkemiz de üç farklı tektonik plakanın kesişiminde yer almaktadır. Bu nedenle, Ülkemiz deprem riski ile her an karşı karşıyadır. Depremlerin ve tektonik hareketlerin incelenmesi özellikle risk ve afet önleme çalışmalarına büyük bir katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda deprem üretme riski olan aktif fayların deprem öncesi ve sonrası hareketlerinin incelenmesi büyük bir önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

Kurulan istasyonlarda günlük 8 saat izlemenin yapılacağını kaydeden Rektör Yılmaz işlemin 1 hafta süresince devam edeceğini ifade etti. Rektör, Yozgat, Artova, Yıldızeli ve Zile’de deprem izleme istasyonlarının bulunduğunu belirterek deprem öncesi ve sonrası bu bölgede hareketliliklerin kaydedileceğini söyledi. İstasyonların uydu ve radar desteğiyle ölçümler yaptığını belirten ve elde edilen verilerle bölge hakkında bilimsel yorumların yapılacağını, bilimsel çalışmalara katkı sağlanacağını söyledi. Rektör Yılmaz, katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Akabinde Rektör ve beraberindeki heyet 5.6 şiddetinde depremin yaşandığı Sulusaray ilçesine gitti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Sulusaray Kaymakamlığı önünde deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu’nun basın açıklaması sırasında Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz da hazır bulundu.
Haber: Yakup ORAKÇI